Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου - Εικόνες & Video

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Λίγο πριν από τις 17:00 έφτασε μπροστά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών η κεφαλή της πορείας. Οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

 

 

Λίγο μετά τις 17:00 ξεκίνησε από τα Προπύλαια με προστατευτικές μάσκες και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό, η πορεία του ΠΑΜΕ και των φοιτητικών συλλόγων.

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη. Οι αγώνες της νεολαίας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο»,  δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συμμετοχή του στην πορεία ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα στο ύψος της Βουλής, ένα όμορφο στιγμιότυπο έλαβε χώρα. Οι τέσσερις φοιτήτριες που κρατούσαν τη σημαία, έδωσαν τη θέση τους σε τέσσερα μικρά παιδιά, γεγονός που χειροκροτήθηκε θερμά.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00. Ακολούθησε η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ και προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κορoνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και σήμερα την αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτίρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων, θα είναι κλειστά.

Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Νωρίτερα το πρωί σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ μελών των νεολαιών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ ένταση σημειώθηκε και νωρίτερα το πρωί, όταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και λοιπών φορέων που βρίσκονται στους χώρους του ιδρύματος δεν επέτρεψαν στην διακοινοβουλευτική επιτροπή να εισέλθει στο χώρο και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα άρπαξαν το στεφάνι από την επιτροπή και το πέταξαν. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου εμφανώς εκνευρισμένος σημείωσε πως «κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου» και πρόσθεσε: «Ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία». «Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο» κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Λίγο μετά τις 9, στο Πολυτεχνείο μετέβη για να καταθέσει στεφάνι και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε  η κ. Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε «σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».

Στεφάνι κατέθεσε στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Κουτσούμπας: Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ΄73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ΄74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» δήλωσε στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

Με εντολή της αστυνομίας, έκλεισε στις 15:00 ο σταθμός του Μετρό στο «Μέγαρο Μουσικής» και από τις 16:30 θα κλείσουν και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».  Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί για την αποτροπή επεισοδίων.

Έκτακτες ρυθμίσεις στα ΜΜΜ

Λόγω των εκδηλώσεων, θα γίνουν μεταβολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

Σε ισχύ έχουν τεθεί άλλωστε από τη Δευτέρα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία, οι οποίες θα ισχύουν μέχρι τις 06.00 της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Λόγω των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου», σήμερα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κάτωθι οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από ώρα 06.00΄ καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από ώρα 12:00 μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Πλατεία Ομονοίας .

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.

Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Πλατεία Συντάγματος.

Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της .

Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας.

Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.

Ερμού , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

Τσόχα, σε όλο το μήκος της.

Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.

Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.

Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου.

Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Χατζηγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Χ. Μέξη στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Σεμιτέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.