Ν. Δένδιας: Όνειρο μακρινό ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από τη Τουρκία

 

«Η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστουδουλίδη, στη Λευκωσία.

Όπως παράλληλα σημείωσε «στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση, στη βάση των προτάσεων του Υψηλού Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα».

Ο κ Δένδιας επεσήμανε επίσης ότι «έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και, βεβαίως, δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Απ’ τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».

Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας κρατών

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας αποτελεί ακόμα ένα όνειρο, μακρινό, ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος κυρίως στις τουρκικές παραβιάσεις, κατά την παρέμβασή του στο 17ο Συνέδριο του Economist.

Είπε παράλληλα ότι η Ελλάδα μόνη, ή μαζί την Κύπρο, δεν είναι ρυθμιστές των διεθνών εξελίξεων, αλλά μέσω του σεβασμού και της προώθησης του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας κρατών, μιας καλύτερης κοινωνίας ανθρώπων και να ανατρέψουν το ιστορικό στερεότυπο της “βαλκανιοποίησης” της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι επιθυμία των δύο χωρών είναι να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στη δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης, ευημερίας για όλους τους λαούς, για όλους τους ανθρώπους της περιοχής.

Σημείωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασπάζεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ως θεμελιώδη αρχή και αξία της εξωτερικής της πολιτική, και όχι μόνο στη θεωρία αλλά και κυρίως στην πράξη και έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της επί τη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συμφωνίες για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την παραπομπή της διαφοράς με την Αλβανία στη Χάγη. Αναφέρθηκε περαιτέρω στις αμυντικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία, σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές έχουν ρητή αναφορά στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ γιατί δεν στρέφονται εναντίον του οποιουδήποτε και δεν αποτελούν ούτε άμεση, ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες.

 

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν τη συνεργασία στην περιοχή μέσω τριμερών και πολυμερών σχημάτων, τα οποία, όπως είπε, είναι σχήματα που δεν έχουν μια στενή αλλά μια ευρύτατη ατζέντα και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, απαραίτητους τομείς για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Πάντα, όπως είπε, με έναν σταθερό παρονομαστή και παράγοντα: τον σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Σε σχέση με την Τουρκία είπε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωσή της, δεν αποσκοπούν στον αποκλεισμό της, αλλά είναι σχήματα ανοιχτά σε όλους, με τον έναν και απαράβατο όρο και συνθήκη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε επίσης ότι βασική ελληνική προτεραιότητα από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, είναι η διεύρυνσή της προκειμένου να συμπεριλάβει καταρχήν τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά, ίσως κάποτε στο μέλλον, αν η τουρκική κοινωνία το επιλέξει, και την Τουρκία.