Κυβέρνηση και ειδικοί προγραμματίζουν ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η ενδυνάμωση του λεγόμενου τείχους ανοσίας, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα, όπως δυστυχώς και οι θάνατοι στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει για όλο τον ενήλικο πληθυσμό (18 και άνω) η πλατφόρμα για την τρίτη «αναμνηστική», ενισχυτική δηλαδή δόση του εμβολίου κατά της covid-19, που αποτελεί το κύριο όπλο στην πανδημία.
Αναλυτικότερα, όπως έκανα γνωστό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανοίγει και επίσημα πλέον η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας μας. Εξήγησαν δε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και τις προϋποθέσεις γι’ αυτή την τρίτη δόση.
Όπως εξήγησαν, είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί ένα τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση, λόγω των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων μελετών.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων.
«Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση. Μπορώ, όμως, να πω ότι αναφερόμαστε στην 3η δόση, αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η 1η δόση», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Ίδιες οι παρενέργειες και στην τρίτη δόση του εμβολίου – Καθησυχαστικές ενδείξεις
Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται μετά τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση, οι οποίες είναι απλές και ίδιες με εκείνες των αρχικών δόσεων, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό.
Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για σημαντική γνώση και εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από 11 μήνες με την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Τι ισχύει με την τρίτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 18 ετών
Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, όσοι πολίτες 18 και άνω έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Monderna και Astra Zeneca θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της 2ης δόσης.
Η αναμνηστική δόση στις τρεις κατηγορίες αυτές των εμβολίων γίνεται με εμβόλια Pfizer ή Moderna, και η πλατφόρμα μετά την τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.
Αυτό χρειάζεται κάποια τεχνική προσαρμογή και θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή το βράδυ.
Η πλατφόρμα δηλαδή να ανοίγει στους 5,5 μήνες, έτσι ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε το ραντεβού μας, στους 6 μήνες.
Γι’ αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Για τους ανοσοκατεσταλμένους, που είναι μία ειδική ομάδα, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Οι οδηγίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr και όποιος θέλει μπορεί να τις βρει και εκεί.
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».
Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.