Η Γαλλία τιμά τα θύματα των επιθέσεων στο Μπατακλάν το 2015 - Συνεχίζεται η δίκη

Έξι χρόνια μετά τον τρόμο, οι τελετές μνήμης για την 13η Νοεμβρίου που οργανώνονται σήμερα στο Παρίσι αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο συμβολισμό παρά ποτέ, σε μια περίοδο κατά την οποία η ιστορική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμάζει τα θύματα και διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη των επιθέσεων.

Η πανδημία εμπόδισε τα θύματα να συγκεντρωθούν το 2020, όταν η τελετή περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια του lockldown. Η φετινή τελετή μνήμης σημαδεύεται από τη δοκιμασία της δίκης, που ξαναζωντανεύει από τον Σεπτέμβριο με λεπτομέρειες την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στη Γαλλία.

«Η δίκη μας έφερε όλους κοντά και υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να συναντηθούμε σε μια τελετή μνήμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Life for Paris. «Η εκδήλωση μνήμης θα αποκρυσταλλώσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των θυμάτων».

Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ αναμένεται να μεταβεί στο Μπατακλάν, μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς και στους υπαίθριους χώρους των παρισινών καφέ, όπου οι δράστες υπό τις εντολές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 350 το 2015, σπέρνοντας τρόμο σε όλη τη χώρα.

Οι τελετές μνήμες θα γίνουν περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης της δίκης, κατά τη διάρκεια κατέθεσαν πάνω από 350 μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας «αποκάλυψης».

Μετατραυματικό στρες, ενοχές επειδή επέζησαν, μόνιμο χάσμα από την υπόλοιπη κοινωνία… Για ένα μήνα, οι μαρτυρίες των θυμάτων και των κοντινών τους προσώπων αποκάλυψαν τα ανεξίτηλα σημάδια και την έκταση των ψυχολογικών επιπτώσεων από τις επιθέσεις αυτές.

Για να διαχειριστούν την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, «οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να στηρίξουν ο ένας τον άλλο», σχολίασε ο Ντενουβό.

Εξ ου η πιο έντονη ανάγκη για συμμετοχή στις τελετές μνήμες, «τη μοναδική στιγμή όπου μπορεί να υπάρξει μια συλλογική κάθαρση», πρόσθεσε ο άνθρωπος αυτός που επέζησε από το Μπατακλάν.

Φέτος, η ένωσή του καταγράφει περίπου 50 επιπλέον συμμετέχοντες στην τελετή που διοργανώνει στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος, ύστερα από διάφορες άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

«Θα μας κάνει καλό να συναντηθούμε και να ‘αγκαλιαστούμε’», δήλωσε η Στεφανί Ζαρέβ, που επίσης επέζησε από το Μπατακλάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ