Παρουσιάστηκαν τα 166 νέα προγράμματα σπουδών που θα εφαρμοστούν πιλοτικά - Πίνακες

Τα 166 νέα προγράμματα σπουδών που θα εφαρμοστούν πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρουσίασαν το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου.

Τα νέα προγράμματα σπουδών θα συνοδεύσουν και περίπου 320 νέα βιβλία, η διαδικασία συγγραφής των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ θα πλαισιώνονται και από ψηφιακό υλικό, την στιγμή ωστόσο που σε πολλά σχολεία εντοπίζονται σήμερα τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αντωνίου, το πλήρες περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων θα αναρτηθεί, το αργότερο έως την Παρασκευή. στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα δοθούν συνολικά 17,8 εκατομμύρια ευρώ για την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων με το κάθε ένα να στοιχίζει περίπου 39.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν οι συγγραφικές ομάδες τους.

Αλλάζει ο διδακτικός σχεδιασμός

«Με τα νέα προγράμματα αλλάζει ο διδακτικός σχεδιασμός που παίρνει μαθητοκεντρική διάσταση χωρίς παραδοσιακή ύλη αλλά με θεματικές ενότητες, αλλάζει το περιεχόμενο του στο οποίο προστίθενται νέες επιστημονικές κατευθύνσεις και προστίθενται ψηφιακά μέσα» σημείωσε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι παράλληλα έρχεται και ο θεσμός του «πολλαπλού βιβλίου», δηλαδή η διάθεση περισσότερα του ενός βιβλία για κάθε μάθημα, εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα οποία επιλεγόμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικά. Το ποια βιβλία από αυτά θα χρησιμοποιήσει το κάθε σχολείο το επιλέγουν οι εκπρόσωποί του, ενώ διαφορετικά εγχειρίδια για το κάθε μάθημα μπορούν να τοποθετούνται στις σχολικές βιβλιοθήκες, ώστε να ενθαρρύνονται δάσκαλοι και μαθητές να ανατρέχουν σε περισσότερα του ενός βιβλία.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί το 2023. Πολλά από αυτά δε, εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά, ώστε να αξιολογηθούν προτού περάσουν στη συνέχεια στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από υπουργείο Παιδείας, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ξεκινά μέσα στον Νοέμβριο

Το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα 336 Προγράμματα Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα αφορούν όλους τους τομείς και όλες τις ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εκπονούνται από εκπαιδευτικούς σχολικού και πανεπιστημιακού επιπέδου, σε στενή συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που περιλαμβάνει και εκπροσώπους της αγοράς, ώστε το περιεχόμενό τους να αντανακλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΙΝΤΡΟ

11-11-21 Παρουσίαση ΙΕΠ