Η φύλαξη είναι ανεπαρκής κι εμείς συζητάμε για μια διαταγή

Ανεπάρκεια στη φύλαξη των συνόρων της χώρας καταγγέλλει ο  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, που τονίζει ότι το προσωπικό είναι πλέον ελάχιστο και δεν ανανεώνεται.

«Εμείς πήραμε στα χέρια μας μια διαταγή που άλλαζε κάπως τη διαχείριση των μεταναστών» λέει ο κ. Χαρέλας σχετικά με το έγγραφο που ανακάλεσε το πρωί της Τετάρτης (04/03) ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. «Αντί να μιλάμε για το έργο της συνοριακής φύλαξης και το πώς γίνεται η δουλειά μας, αντί να δημιουργήσουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, καθόμαστε τώρα και μιλάμε για μια διαταγή», τονίζει.

«Έχουν προσληφθεί 4.500 συνοριοφύλακες από το 1999 έως το 2002. Σήμερα έχουμε γύρω στις 2.000 στις υπηρεσίες. Το προσωπικό δεν ανανεώνεται και έχουμε κάποιες ενισχύσεις από συναδέλφους αστυνομικούς. Μετά το 2009, υπήρξαν κάποια δικαιώματα να παίρνει μετάθεση κάποιος όπου θέλει, να γίνεται δηλαδή υπάλληλος της ΕΛΑΣ» αναφέρει, εξηγώντας την κατάσταση στα σύνορα ο κ. Χαρέλας .

«Αυτό που μεταφέραμε στον κ. Πανούση προ ημερών είναι ότι αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη ροή μεταναστών και αν τους απελευθερώνουμε αμέσως, θα δημιουργηθούν έντονα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας. Αυτό είναι μια ανησυχία και δεν νομίζω ότι είναι προβοκάτσια» συνεχίζει, ενώ αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου, καταλήγει ότι «έκανε πολύ καλή δουλειά και είναι αποδεδειγμένο αυτό. Γιατί όταν σηκώθηκε ο φράχτης, στα 10 χιλιόμετρα, το 90% της εισροής στον Έβρο έως το 2012 γινόταν από το χερσαίο τμήμα. Έχουμε τώρα δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις εισόδου, 10-20-30 μεταναστών που περνάνε από το φράχτη, αλλά όχι χιλιάδες, όπως πριν».