Εγκαταστάθηκαν στους πρώτους οικίσκους οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι - Οι προϋποθέσεις παραχώρησης

Την πρώτη τους διανυκτέρευση στους οικίσκους έκαναν χθες Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, οι πληγέντες από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, πολίτες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο Αρκαλοχώρι, καθώς παραδόθηκαν οι πρώτοι οικίσκοι, στους οποίους ήδη διαμένουν οι πρώτες πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια που ορίστηκαν από το υπουργείο Υποδομών & τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, Ηρακλείου, Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Μανώλης Φραγκάκης, πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα που έχει γεννήσει την ελπίδα στους κατοίκους οι οποίοι δειλά- δειλά μπορούν να κάνουν πλέον σχέδια για το μέλλον τους». Επίσης, αναμένεται να φτάσουν ακόμη 20 οικίσκοι και την επόμενη εβδομάδα επίσης άλλοι 20 από το υπουργείο Υποδομών.

Αρκαλοχώρι: Φτάνουν οι πρώτοι οικίσκοι που θα στεγάσουν τους σεισμόπληκτους - Έρχονται και 100 σχολικές αίθουσες - ertnews.gr

Στον χώρο όπου παραδόθηκαν οι πρώτοι οικίσκοι βρέθηκαν ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, Γιώργος Μαριδάκης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Με τις αφίξεις αυτές και με τους οκτώ που είναι επίσης τοποθετημένοι στη Βόνη, ένα μικρό κομμάτι του μεγάλου προβλήματος με τη στέγαση λύνεται. Ήδη έχουν εγκατασταθεί στους οικίσκους 16 οικογένειες με τη ροή να είναι συνεχής και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν και με βάση τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν, όπως ορίζει το υπουργείο. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν μπει στους διαθέσιμους οικίσκους δικαιούχοι, λύνοντας έτσι το ζήτημα της στέγασης για αυτούς τους δημότες», σημείωσε ο κ. Φραγκάκης.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε επίσης, πως  «μαζί με τον δήμο, μαζί με την κεντρική κυβέρνηση, την εκκλησία και όλους τους φορείς, καθημερινά βλέπουμε όλοι ότι βελτιώνεται η κατάσταση. Όμως, ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει όλοι μας να συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Αρκαλοχώρι: Οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση οικισμού στους σεισμόπληκτους - Parallaxi Magazine

Αρκαλοχώρι: Οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση οικισμού στους σεισμόπληκτους

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να είναι κανείς ιδιοκτήτης σε πληγείσα κατοικία που έχει κριθεί ακατάλληλη από τις αρμόδιες αρχές ή η πληγείσα κατοικία να του έχει παραχωρηθεί νόμιμα, να είναι η κύρια κατοικία του και να μην έχει εναλλακτική λύση διαμονής.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί, εκτός από τους 8 οικίσκους στη Βόνη, οι 20 από τους συνολικά 26 που έχουν φτάσει στο Αρκαλοχώρι. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι 6 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν συνολικά 60 οικίσκοι, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή έχει ζητήσει 420 οικίσκους, καθώς δεκάδες σεισμοπαθείς παραμένουν στις σκηνές, ενώ περισσότεροι από 300 έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία.

Χώροι, όπως το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Αρκαλοχωρίου, ένα κέντρο χορού στην ίδια κωμόπολη, το κλειστό του Θραψανού και το Πολύκεντρο Ινίου μπορούν να στεγάσουν προσωρινά αστέγους καθώς έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με την τοποθέτηση κλινών, ωστόσο, υπάρχει απροθυμία από τους σεισμόπληκτους που επιμένουν να μένουν στις σκηνές, θεωρώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν το «προνόμιο» των οικίσκων.

«Τα κριτήρια για τη διάθεση των οικίσκων είναι συγκεκριμένα, δεν έχουν να κερδίσουν κάτι μένοντας στις σκηνές», είχε διαμηνύσει ο κ. Φραγκάκης.