Οι 15+ 3 «πληγές» των συνταξιούχων

Την προώθηση 18 διορθωτικών παρεμβάσεων για την δίκαιη αντιμετώπιση και την οικονομική στήριξη των περίπου 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Μάλιστα, για κάποια από αυτά τα ζητήματα το Δίκτυο -κατά περίπτωση- έχει προσφύγει ή πρόκειται να προσφύγει στην Δικαιοσύνη σε βάρος δημοσίων λειτουργών.

Οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΙΣΥ, οι οποίοι άνοιξαν σήμερα κύκλο συναντήσεων με το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, αρχής γενομένης από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη παρέμβασης σχετικά με τα εξής ζητήματα:

Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη σύνταξη (για παλαιούς και νέους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016). Ο Νόμος Κατρούγκαλου έλυσε μια τεράστια αδικία. Δεν έχει εφαρμοστεί από το 2016 έως και σήμερα με αποτέλεσμα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων να καταθέσει εξώδικο στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Επανυπολογισμός συντάξεων του 2019 σε κύριες συντάξεις. Λάθος ο επανυπολογισμός σε 600.000 συντάξεις. Κατατέθηκε εξώδικο και ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Επαναφορά του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 που κατήργησε ο Βρούτσης (13η σύνταξη).

Κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλαπλές συντάξεις

Α) Κατάργηση του 25% στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι Δημόσιοι υπάλληλοι και μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους πριν το 2016. Εδώ θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 (αύξηση του ποσοστού).
Β) Στις συντάξεις χηρείας να μην υπάρχει μείωση του ποσοστού μετά την τριετία από 70% σε 35%, όταν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται.

Παράνομη φορολόγηση από 2009 έως 2014. Αφορά αναδρομικά από καθυστερημένη έκδοση συντάξεων. Η ΑΑΔΕ παρανόμως έκανε εκκαθάριση με κοινοποίηση το 2020 στους περίπου 95.000 δικαιούχους.

Κατάργηση του νόμου 4826/2021 για την ίδρυση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) (οδηγεί στην φαλκίδευση -επί της ουσίας- της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Κατάργηση του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021 (Α’ 68). Αφορά την έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους. Η εφαρμογή του σημαίνει κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, που εκδικάζεται στις 3 Δεκεμβρίου.

Επαναφορά του ΕΚΑΣ

Μη εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων το 2016 (ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετο συντελεστή).

Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις από τον Μάιο του 2016 και μετά (όταν η κύρια σύνταξη είναι μειωμένη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και η επικουρική. Δεν το προβλέπει ο νόμος).

Κατάργηση του φόρου για τα αναδρομικά των συντάξεων που προέκυψαν μετά από νομοθετική ρύθμιση στις κύριες συντάξεις για τους νόμους 4051/12 και 4093/12 (για το ενδεκάμηνο). Ο φόρος φτάνει έως και 52%.

Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης του νόμου Χατζηδάκη

Προ-συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (πρώην ΕΤΑΤ).

Ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος, καθώς ο συνταξιούχος αδυνατεί με τις συντάξεις πείνας να αντέξει το κόστος των αυξήσεων στα βασικά αγαθά. Το 40% των συνταξιούχων βρίσκεται με συντάξεις κάτω των 500€,ενώ ο μέσος όρος των συντάξεων είναι στα 750€.

Επίσης, το ΕΝΔΙΣΥ έθεσε θέμα αναλογικής σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό Ημερών Ασφάλισης και δεν πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα), καθώς και την κατάργηση των 100 ενσήμων τα 5 τελευταία έτη ως προϋπόθεση για σύνταξη.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζητούν την κατάργηση των 30 ετών ως αφετηρία για τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση που αποδίδει υψηλότερες συντάξεις.