Πιέσεις από την Ελλάδα για επιστροφή του πλοίου με τους 400 αλλοδαπούς στην Τουρκία -Υπεβλήθη επίσημο αίτημα

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών έλαβε χώρα, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωσή τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού. Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγείται σε ασφαλές σημείο.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα Δωδεκάνησα οι τουλάχιστον 400 αλλοδαποί -Διαμαρτυρία Αθήνας σε ΕΕ-Frontex για στάση Τουρκίας

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ρυμουλκήθηκε το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει τους τουλάχιστον 400, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  μετανάστες,  από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες μέχρι να  γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το φορτηγό πλοίο με την τουρκική σημαία, θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι αλλοδαποί θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Το πλοίο ξεκίνησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους, όπως τους προσδιορίζει το ρεπορτάζ, μετανάστες, βρίσκονται και οι διακινητές.

metanastes0

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

metanastes01

Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους αλλοδαπούς σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντάς τους πίσω.

foto3

Εικόνες: Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό Σώμα, aegeanboatreport.com