Στο «κόκκινο» μπαίνει η Θεσσαλονίκη -Mίνι lockdown εισηγείται η επιτροπή των ειδικών

Στο «κόκκινο» μπαίνει η Θεσσαλονίκη, με απόφαση της επιτροπής των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα και προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, φέρεται να εισηγούνται την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Η εισήγησή της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιβολή μίνι lockdown, μέτρων δηλαδή για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπου ασκείται μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η απόφαση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη ελήφθη δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας καθώς εκεί μεταφέρονται ασθενείς από τους όμορους «κόκκινους» νομούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ημέρες που η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει ακόμη και το 95%.
Παράλληλα, ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται πως οδήγησε τους ειδικούς σε αυτή την απόφαση, είναι η παρουσία πολλών φοιτητών στη Θεσσαλονίκη και άρα η κινητικότητα είναι μεγάλη

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προτείνει να περάσει στο «κόκκινο» η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές έχει επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα

Η επίσημη ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να γίνει από την Πολιτική Προστασία.

Τα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο

Στις περιοχές που μπαίνουν σε μίνι lockdown ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Εισήγηση για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test

Επιπλέον, οι ειδικοί εισηγούνται αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και δη όσους επιθυμούν να προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Η  επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε και εισηγείται η είσοδος των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες να επιτρέπεται με την προϋπόθεση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test.