«Το τρίπτυχο της Μύρτιδος στο Πολεμικό Μουσείο: Mορφή, Tέχνη, Πνευματικά Δικαιώματα» (Video)

Μύρτις: Η αρχαία Αθηναία στο Πολεμικό Μουσείο - Εγκαινιάζεται στις 20:00 η έκθεση

Εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:00, η έκθεση «Το τρίπτυχο της Μύρτιδoς στο Πολεμικό Μουσείο: Μορφή, Τέχνη, Πνευματικά Δικαιώματα».

Πρόκειται για ένα συλλογικό εικαστικό και πολιτιστικό σχόλιο που πλαισιώνει τη μικρή Αθηναία του 5ου αι. π.Χ. η οποία έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών.

Μύρτις. Ένα άτυχο κορίτσι στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. | LiFO

«Το κύριο ενδιαφέρον σ’ αυτήν την εκδήλωση είναι ο αριθμός των νέων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών που με χαρά συμπαραστέκονται στο ερευνητικό πρόγραμμα της Μύρτιδος, αλλά και των καλλιτεχνών που έρχονται από το εξωτερικό με έργα τους προς τη μικρή Αθηναία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανάπλασε το πρόσωπο του άτυχου κοριτσιού.

«Το δεύτερο», μας εξηγεί, «είναι η ‘Νυχτερινή γκαλερί’ της Μύρτιδος με το animation του Τάσου Κατσίκα, που έγινε ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση και θα προβάλλεται όλη την περίοδο της έκθεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στον τοίχο του Πολεμικού Μουσείου».

Πενήντα περίπου καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς έργα τους στην Πινακοθήκη της Μύρτιδος, η οποία ‘συνομιλεί’ μαζί τους για τους φόβους και τους έρωτες της ζωής, στο animation «Mύρτις»


Μια δημιουργία και ευγενική προσφορά του Τάσου Κατσίκα, η μορφή της Μύρτιδος ξεδιπλώνεται και ανασυντίθεται μέσα από τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση. Την εκδήλωση των εγκαινίων προλογίζει ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Μανόλης Κορρές. Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Aγγελίδης Πασχάλης Ανδρεόπουλος Βαγγέλης, Αντωνάτου Μαρία, Αρβανίτης Ζαχαρίας, Βαμβακάρη Στέλλα, Γαβαλάς Στέλιος, Γερογιάννη Γεωργία, Γρηγοριάδης Μάνος, Δεβετζής Αντρέας, Δελή Ελένη, Δερμάτης Μπάμπης, Δημητριάδη Μαρία, Διονυσοπούλου Γλύκα, Δουλγερίδης Μιχάλης, Έξαρχος Νίκος, Ζυρούδι Στεφανία, Καϊμας Φώτης, Καλακαλλάς Ανδρέας, Καλακαλλάς Γιώργος, Καρρά Μαρία, Κούστας Αποστόλης, Μαδένης Μιχάλης, Μαναβή Πένη, Μαστερόπουλος Ιβάν, Μητράκας Ιωάννης, Οικονομόπουλος Ηλίας, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Παπαγρηγοράκης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωστής, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Πατσέλη ‘Αλτιν, Πενθερουδάκη Λίζα, Πέρκα Βασιλική, Ράλλης Τάσος, Ρήνας Βαγγέλης, Jean Francois Réveillard, Σαρρή Βασιλική, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σουβατζόγλου Στέφανος, Σπυριούνης Κώστας, Σταματόπουλος Γιώργος, Σταύρου Γιάννης, Tardy Lisette, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τζίκα Έφη, Τσιάρα Μάρθα, Τσίλαγα Λίνα, Φόρτωμας Νίκος, Φωλίνας Στέφανος, Χαρακτινού ‘Αννα, Ψαρράς Βασίλης.