Αρκουμανέας: Έως 17 ετών το 20 με 25% των νέων κρουσμάτων (Ηχητικό)

«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο επισήμανε πως περίπου ένα 20% με 25% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, είναι έφηβοι ηλικίας έως 17 ετών.

Όπως σχολίασε δε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Αρκουμανέας, είναι θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η πολιτική των πάρα πολλών τεστ. «Η χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη, πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε κάνει τα rapid test», τόνισε, σημειώνοντας πως τα «αποτελέσματα στο τρίτο κύμα ήταν εξαιρετικά, περιορίζοντας τη διασπορά».

Για το άνοιγμα των σχολείων, προέταξε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει υποχρεωτικότητα στα τεστ. «Με όλα αυτά τα τεστ που γίνονται, θα έχουμε και πολύ καλύτερη εικόνα και περιορισμό των θετικών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, ερωτηθείς για τις προβλέψεις για 10.000 κρούσματα, είπε ότι «έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Σε σχέση με την προηγούμενη, είχαμε 24% μείωση. Σε όλους τους δείκτες βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», εκφράζοντας όμως, πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σίγουρα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

Επίσης, αναφερόμενος στον χάρτη του ECDC, υπάρχει ύφεση και σε άλλες χώρες. «Η πανδημία έρχεται κατά κύματα και αποκλιμακώνεται. Και παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, είδαμε τον δείκτη θετικότητας να πέφτει στο 0,84», τόνισε, σημειώνοντας πως είναι στοιχεία για αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς μάλιστα για τα ποσοστά νόσησης ανά ηλικιακές ομάδες, αποκάλυψε πως «το 0-17 είναι περίπου ένα 20% με 25% των κρουσμάτων. Οι 20-60 είναι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι και οι άνω των 60 οδηγούνται συνήθως σε βαριά νόσηση».