Στοιχεία για την Επιχείρηση «Ελευθερία» - Τα ποσοστά εμβολιασμού των νέων

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας μέχρι χθες 13 Σεπτεμβρίου 2021, είχαν διενεργηθεί 11.728.334 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 6.281.590 εμβολιασμοί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αγγίζουν τους 5.857.688.

Μετά και το άνοιγμα των σχολείων η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα, τονίζοντας πως το εμβόλιο είναι η μόνη λύση προκειμένου η πανδημία να υποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή.

«Για να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός. Δεν σταματάει 100% τον κορωνοϊό μέσα σε μία ημέρα, σκοτώνει όμως σε βάθος χρόνου την επιδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των νέων.

Συγκεκριμένα:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί – και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.

Ξεκινούν οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου

Την ίδια ώρα, διαθέσιμη είναι από σήμερα, Τρίτη 14/9, είναι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ήδη από χθες, τα άτομα, για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει προτεραιοποίηση για την τρίτη δόση του εμβολίου, έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα στα κινητά τους, μέσω του οποίου τούς υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα.