Ικανοποιητική η εικόνα της επιδημίας στην Αττική - Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Ικανοποιητική είναι η εικόνα της επιδημίας στην Αττική και από ότι φαίνεται δεν υπήρξε μεγάλο κύμα κρουσμάτων μετά τις διακοπές, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στα σχολεία με δεδομένο κιόλας της διενέργειας του αυτοελέγχου δυο φορές την εβδομάδα, αλλά θα είναι ελεγχόμενη, όπως είπαν τόσο η κα. Παπαευαγγέλου, όσο και ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη”, είπε η Μίνα Γκάγκα η οποία πήρε μέρος στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας έδωσε για πρώτη φορά το “παρών” στην ενημέρωση.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

– Διακρίνεται μία ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες από τα κρούσματα και τον αριθμό των εισαγωγών. Τα self test συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην πανδημία, καθώς το 30% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται από θετικό self test. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Αντίθετα είναι ικανοποιητική η κατάσταση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

  • Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη σήμερα. Η πλειοψηφία είναι πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
  • Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.
  • Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις μαθητές λυκείου έχει λάβει την 1η δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές του Γυμνασίου είναι 13%.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. «Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες», είπε.

Σήμερα, όπως εξήγησε, η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Επίσης τα σελφ τεστ δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασπορας. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ» τόνισε.

Νίνα Κομνηνού