Το σύνολο της οικονομίας θα έρθει σύντομα αντιμέτωπο με κύμα ανατιμήσεων καθώς, μετά την πίεση στα κόστη κατασκευών και μεταποίησης, πλέον άρχισαν να γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας που αποτυπώνονται ήδη στις τιμές των καυσίμων αλλά και των τιμολογίων ρεύματος, αναμένεται να δημιουργηθούν πιεστικές συνθήκες για κάθε δραστηριότητα.
Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία «αναχωμάτων» στο επερχόμενο κύμα ακρίβειας έχει τεθεί το κόστος του ρεύματος.
Σε ένα γενικό πλαίσιο, αυξήσεις καταγράφονται ήδη σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο , κρέατα και νωπά λαχανικά, ενώ ανατιμήσεις αναμένονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα βασικά προϊόντα όπως τα σιτηρά και ο καφές.
Ήδη σε σχέση με το 2020 οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, κρέατα και νωπά λαχανικά έχουν εκτοξευθεί από τον Ιούλιο.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη, όπως παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:
ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΙΜΗΘΕΙ
Φυσικό Αέριο +72,3%
Αρνί και κατσίκι +13,2%
Λαχανικά νωπά +6,6%
Αντίστοιχες αυξήσεις έρχονται και για μία σειρά από άλλα βασικά προ:iόντα όπως τα σιτηρά και τον καφέ .
«Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να καλύπτουμε εμείς τις ανατιμήσεις. Αυτή τη φορά νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο. Ήδη έχει αυξηθεί κατά 20% το αλεύρι», αναφέρει η Αρτοποιός Μαρία Αλετρά.
Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της παγκόσμιας κρίσης, ότι ο καφές σε όλες τις κατηγορίες έχει ήδη αυξηθεί έως και κατά 5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία από εταιρείες καφέ.
ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΚΑΦΕ
Εσπρέσο +5,5%
Στιγμιαίος +5%
Ελληνικός +4,5%
«Έρχονται όπως μαθαίνουμε μεγάλες αυξήσεις στον καφέ. Θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο ιδιοκτήτης καφετέριας, Τάσος Καλαφάτης
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σεπτέμβριος 2020-2021
Αμόλυβδη 1,68 από 1,43 ευρώ αύξηση 17,4%
Ντίζελ 1,39 από 1,11 αύξηση 24,8%
Υγραέριο 0,86 από 0,71 αύξηση 22%
«Μέρες τώρα βλέπουμε εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», σχολιάζει ο Γιώργος Ασμάτογλου Πρόεδρος Βενζινοπωλών.
Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες. Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Ιούλιο, έγιναν: φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%.
Μέτρα για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει και αναμένεται να λάβει μέτρα προκειμένου να ανακόψει την αύξηση των τιμών, όσο αυτό καθίσταται δυνατό.
Τα σχετικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.