Καμπανάκι Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά

Ειδική αναφορά στην εξέλιξη της COVID-19 στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, έκανε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής , Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή», είπε. Τον Μάιο του ‘21 το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στα παιδιά των κάτω των 17 ετών, ήταν 7,5% ενώ τον Ιούλιο έφτασε το 20%»

«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κορονοϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», σημείωσε η καθηγήτρια.

Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων».

Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν τα lockdown στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αρθεί, όπως είπε, με τον εμβολιασμό.

  • Γι’ αυτό και θα πρέπει χτυπήσει το σχολικό κουδούνι να εμβολιαστούν άμεσα παιδιά και έφηβοι
  • Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και την ψυχική του υγεία
  • για τη θωράκιση του παιδιού ώστε να πάει ξανά προστατευμένο στο σχολείο και να συμμετέχει στις εξωσχολικές δραστηριότητες κανονικά.
  • για τη μείωση της διασποράς που μπορεί να έχει βλαπτικό αποτέλεσμα στα ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος.
  • αλλά και για την μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων