Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας από το φθινόπωρο όσον αφορά την πανδημία- που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αναμένεται να γίνει την προσεχή Τρίτη- το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση ενόψει της οριστικοποίησης των αποφάσεων, είναι πως η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν.
Αυτό είχε τονίσει άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι “δεν θα πάμε σε νέο lockdown» και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όλα δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται η διαμόρφωση της κυβερνητικής στρατηγικής συνδέεται με την άποψη ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη, σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Από την στιγμή που εκτιμάται πως οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό καθώς όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν, ενώ μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την ίδια ώρα, ενδείξεις ότι η στρατηγική για τον εμβολιασμό, που περιλαμβάνει και την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, φαίνεται να αποδίδει, διαβλέπουν στην κυβέρνηση στα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που καταγράφουν σημαντική αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, καθώς στις ιδιωτικές που τον Ιούλιο ήταν στο 62% έφθασε το 85%, ενώ στις δημόσιες δομές από 45% που ήταν τον Ιούλιο έχει φθάσει στο 90% του συνόλου των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι κατά την συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι αυτή την στιγμή δεν είναι στις προθέσεις η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Είχε προσθέσει ωστόσο ότι “θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Και αυτό είναι κόστος και σε χρόνο και θα είναι και σε χρήμα. Άρα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης”.
Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται πάντως μία αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, καθώς από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει κάνει λόγο για “ενθαρρυντικά δείγματα προς την κατεύθυνση αυτή”.
Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5.894.724 πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 5.597.167 άτομα.