Φθινόπωρο απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Υποχρεωτικά rapid test για είσοδο στους εργασιακούς χώρους και άλλα μέτρα στα σκαριά.

Δύσκολο φθινόπωρο, με απαγορεύσεις και υψηλό οικονομικό κόστος, περιμένει τους ανεμβολίαστους, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της και ως το τέλος Αυγούστου, θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.

Κεντρικός άξονας των αποφάσεων αυτών παραμένει η επιλογή να μην υπάρξει ξανά οριζόντιο κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας και να μην πληρώσουν οι εμβολιασμένοι το τίμημα όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Τούτων δοθέντων, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας που θα ισχύσει από το φθινόπωρο.

“Είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν”

Το στίγμα των ανακοινώσεων αυτών έδωσε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας:  «Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί και δείχνει δυο πράγματα για τους ανεμβολίαστους: ότι είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν. Η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και τήρηση μέτρων ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι του Μαξίμου:

  • Το πρώτο προβλέπει την είσοδο των ανεμβολίαστων όχι μόνον στους χώρους ψυχαγωγίας, αλλά και στον ίδιο τον χώρο εργασίας τους, μόνον με αρνητικό εργαστηριακό τεστ (μοριακό ή rapid) που θα πληρώνουν οι ίδιοι.
  • Το δεύτερο προβλέπει τον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους χώρους ψυχαγωγίας και την είσοδό τους σε εργασιακούς χώρους μόνον με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Υποχρεωτικά τεστ για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους, η επικρατέστερη αυτή την στιγμή εισήγηση προβλέπει ότι για να εισέλθει ένας ανεμβολίαστος σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο κατά του covid εντός των προηγούμενων 48 ωρών – γεγονός, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον δύο υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα.

Το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τους ιδιωτικούς και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται και με ισχυρές πιθανότητες να εφαρμοστεί τελικά, είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμα και με αρνητικό rapid test.

Το rapid test, και σε αυτή την περίπτωση, θα είναι υποχρεωτικό για τους χώρους εργασίας.