Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια-Αγώνας για να μην περάσουν οι φλόγες σε Αιδηψό και Ωρεούς
Μεγάλη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Βόρεια Εύβοια, με την παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο να δημιουργεί ανησυχία και να απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες σημειώνονται στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.
Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται “Τελέθριο” γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.
Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.
Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.
Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.
Τεράστια η οικολογική καταστροφή από τις φωτιές στην Εύβοια
Σοκάρει η φωτογραφία που δημοσίευσε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά στην Εύβοια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, μέχρι στιγμής η κατεστραμμένη έκταση προσδιορίζεται σε περίπου 500.000 στρέμματα και μπορεί να φτάσει τα 700.000 και τα ενεργά πύρινα μέτωπα είναι 14. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά.
Παράλληλα, το σύστημα EFFIS προσδιορίζει την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.
Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε τη Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά -σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.
Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.