Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας - Ορατός ο κίνδυνος τοπικών lockdown σε νησιά – «Απόβαση» αστυνομικών σε Ίο και Πάρο
Τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μύκονο και στην Ίο, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι βρίσκονται ένα βήμα από την υιοθέτηση νέων μέτρων, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο.
Όπως είπε, τα νησιά αυτά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η επιδημιολογική εικόνα σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο.
Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται ως εξής:
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2) - Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Στο μεταξύ προβληματίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιά των Κυκλάδων, όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στην Πάρο το ποσοστό θετικότητας φτάνει το 5,51%, στη Μύκονο 4,27% και στην Τήνο 4,20%.
Σχετικά με την Ίο, όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα μεταβαίνουν στο νησί περισσότεροι από 30 αστυνομικοί, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» υπάρχει γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος αλλά και η Κρήτη, που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών.
Κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο , ενώ στην Μύκονο την τήρηση των μέτρων επιβλέπουν δεκάδες αστυνομικοί. Στο νησί έχουν σταλεί 186 αστυνομικοί με νέα διοίκηση και όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης γίνεται μια σοβαρή δουλειά η οποία θα συνεχιστεί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Για την Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.
Σε ερώτηση πως θα αποφευχθούν τοπικά lockdown, ο κ. Γώγος πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.