Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων - νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε 6 τουριστικές περιοχές

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του κορονοιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε έξι τουριστικές περιοχές θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

Πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων

«Πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων με τη διάμεση ηλικία να βρίσκεται στα 26 χρόνια, είπε η καθηγητρια και πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως υπάρχει αύξηση των ορφανών κρουσμάτων καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.

«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει», είπε. «Πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την εμβολιαστική κάλυψη, επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών», και κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

Χαρδαλιάς αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί και στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί.

Από το Σάββατο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ίου, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ την εβδομάδα.