«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα-Έκκληση να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα σημειώνουν ότι νέο κύμα της πανδημίας αναμένεται να είναι σφοδρό. Πρόκειται για μια κατάσταση από την οποία δεν απέχουμε πολύ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τον Αύγουστο θα δούμε μεγάλα νούμερα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους απευθύνουν οι ειδικοί, καθώς όπως τονίζουν είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν οι πολίτες από τη νέα επίθεση του ιού.

Ξεπέρασαν τις 2000 τα κρούσματα το Σάββατο 10 Ιουλίου

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα.

Παράλληλα, σε μια αποκάλυψη που προκαλεί προβληματισμό για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα νεαρής ηλικίας προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέσω ανάρτησης που έκανε στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.

Το μήνυμα του Α. Εξαδάκτυλου για τους εμβολιασμούς

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό.

«Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και διευκρίνισε με νόημα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ερχόμενη εβδομάδα.

Ο καθηγητής έστειλε μήνυμα και σε όσους δεν έχουν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.