Παπαευαγγέλου: Από τον εμβολιασμό, θα εξαρτηθεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Για σταθεροποιηση της επιδημίας , εκανε λόγο η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Ππαευαγγέλου

‘Οπως είπε, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%).

Αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές

Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%. Η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης. Αμεσα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα άτομα 50 έως 64 ετών πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Επίσης ο συνεχής έλεγχος των νέων και των εργαζομένων με self test είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το self test συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή της διασποράς. Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Δεν πετάμε τις μάσκες. Δεν είπαμε ποτέ να πετάξουμε τις μάσκες και δεν πρέπει να το κάνουμε. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας είναι η απάντηση στον κορονοϊό».

Από την πλευρά του , ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης , σημείωσε ότι στις 37.000 ανέρχονται τα θετικά self test που έχουν γίνει, εως τώρα.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.