Στα σκαριά νέα χαλάρωση μέτρων & διευκολύνσεις για πλήρως εμβολιασμένους

Πότε έρχεται αλλαγή στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τι θα γίνει με τη μουσική.

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.

Εκείνο που ιδιαίτερα ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, είναι τα ανοιχτά αντιδραστικά στη βάση τους πάρτι, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα το άνοιγμα του τουρισμού επιτάσσει και την επανεξέταση του μέτρου της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, που ισχύει επί του παρόντος από μετά τις 00:30, έως τις 05:00.

Η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση τίθεται επίσης προς συζήτηση.

Ωστόσο, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου αργεί ακόμα, καθώς αναμένεται να γίνει σε δεύτερο στάδιο, ίσως και στο τέλος Ιουνίου.

Προς το παρόν, η κυκλοφορία το βράδυ θα παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τη 01:30.

Επιπλέον, όπως ήδη ανακοίνωσε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτέλια Πελώνη, όλα δείχνουν, πως από αυτό το Σαββατοκύριακο στις 12 Ιουνίου συγκεκριμένα, θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης.

Τέλος, την Τετάρτη που θα γίνουν οι πολύ αναμενόμενες ανακοινώσεις θα έχουμε και νέες οδηγίες για τις δεξιώσεις, σε γάμους και βαφτίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα αυξηθεί το όριο των προσκεκλημένων  και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες, αναφορικά με την μουσική, αλλά όχι τον χορό, που θα δοθούν από τώρα, αλλά θα τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021.

Πιθανά προνόμια και άρση ορισμένων περιορισμών για τους εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με κάποιους επιστήμονες να δηλώνουν υπέρ της κίνησης αυτής, προειδοποιώντας όμως πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει επικίνδυνα και έτσι ο κίνδυνος 4ουκύματος της πανδημίας το φθινόπωρο είναι απολύτως ορατός.

Πολλοί επιστήμονες δε, έκαναν δημοσίως την πρόταση οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, κάτι που άλλωστε έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τους επιστήμονες εξετάζονται ήδη κάποιες συγκεκριμένες διευκολύνσεις ειδικά για τους εμβολιασμένους, όπως:

  • Να μην φοράνε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test.
  • Και να έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
  • Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ληφθεί καμία τέτοια απόφαση προτού ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους στην Επιχείρηση Ελευθερία όλοι οι ενήλικοι.

Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί σε δύο με τρεις εβδομάδες από τώρα, καθώς στο μεταξύ θα μπορούν να κλείσουν πλέον το ραντεβού τους, για εμβολιασμό και οι ηλικίες 18-29 ετών, επομένως τα εμβόλια θα είναι πια διαθέσιμα για όλον τον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας.