Θεοδωρίδου: Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών

Η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίου ξεκίνησε την εισήγησή της εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης που έφυγε σήμερα από το σπάνιο σύνδρομο που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κυρία Θεοδωρίδου στη συνέχεια ανέφερε ότι πλέον στην Ευρώπη ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση εμβολίων τύπου mRNA σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών μετά την έρευνα που έγινε σε 1.005 παιδιά όπου, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer ενώ είχαν μόνο ήπιες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ωστόσο, όπως είπε ο μικρός αριθμός των παιδιών στη μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες επιπτώσεις.

Τα οφέλη υπερτερούν έναντι των κινδύνων ειδικά για παιδιά με προβλήματα υγείας, με την προυποθεση της παρακολούθησης

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος για να διατυπώσει την άποψή της για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ υπενθύμισε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης μελετά επίσης περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε ανθρώπους κάτω των 30 ετών, που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτά με το εν λόγω εμβόλιο.