Β. Παπαευαγγέλου: Οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 έχουν μειωθεί κατά 20% στην Αττική

Η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι μικρότερη από την επιθυμητή και αυτό οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα. Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου «παρατηρείται πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο με ύφεση που υπολογίζεται σε 5% αλλά η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων όπως θα θέλαμε».

Η κα. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «σημαντικό ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε από τα self tests. Περισσότεροι από 19.000 συνάνθρωποί μας έχουν διαγνωστεί θετικοί από τα self tests. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει χαμηλός και σταθερά κάτω από 4%. Η θετικότητα σε κάποιες περιοχές της επικράτειας είναι υψηλή, κάτι που αποδεικνύει εξάρσεις της διασποράς και στο «μικροσκόπιο» είναι τις τελευταίες ημέρες η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Μαγνησία και η Αχαΐα».

Αναφερόμενη στο σύστημα υγείας, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση, τονίζοντας πάντως ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ανέμεναν οι επιστήμονες. Ανέφερε επίσης ότι η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη, ενώ σημείωσε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νοσηλείες, είπε, στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 20%, αλλά “δεν μειώνονται όπως θα θέλαμε, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι άνω των 65 ετών που νοσούν. Κάνω έκκληση στους ανθρώπους άνω των 50 ετών να μας εμπιστευτούν και να εμβολιαστούν”, πρόσθεσε.
Επιπλέον παρατηρείται μια μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη. Όπως είπε, το 31% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να κάνουμε αυτή την κουβέντα

Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση των διαγνώσεων στην επικράτεια

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.