Την αλλαγή του νόμου τακτοποίησης των αυθαιρέτων προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε την Τετάρτη (25/02) ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης με δημοσιογράφους.
Ο κ. Τσιρώνης αφού ξεκαθάρισε ότι η παράταση -για την τακτοποίηση- που έχει δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έως τον Φεβρουάριο του 2016 θα ισχύσει κανονικά, σημείωσε ότι ο νόμος θα αλλάξει πιθανότητα ως προς την κατεύθυνση της καλύτερης προστασίας του πολεοδομικού σχεδιασμού. Στόχος είναι να υπάρχει καλύτερο πολεοδομικό αντιστάθμισμα για τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο που θα κινείται ο νόμος, μια από τις σκέψεις είναι και η μείωση του συντελεστή δόμησης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι όσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν υποβάλλει φακέλους για την τακτοποίηση δεν πρόκειται να θίγουν από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό (ο διαγωνισμός έχει λήξει), ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, αφού ξεκαθάρισε ότι το τίμημα που καταβλήθηκε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι εξαιρετικά χαμηλό, εξέφρασε την πρόθεση του να εξετάσει αν οι χρήσεις γης που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της Lamda Development ανταποκρίνονται στην φέρουσα ικανότητα των υποδομών της περιοχής.
Μάλιστα στάθηκε στο παράδειγμα των θέσεων εργασίας. Όπως είπε, πρέπει ο επενδυτής να αποδείξει ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση δεν θα έχουν ως συνέπεια το χάσιμο πολλαπλάσιων θέσεων από όμορους δήμους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των ιδιωτικοποιήσεων για τις περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Ελληνικός Χρυσός: δεν σταματάει η εξόρυξη
Στο ζήτημα της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή για ανάκληση ορισμένων αδειοδοτήσεων για το εργοστάσιο εμπλουτισμού, τους βοηθητικούς χώρους και τα έργα οδοποιίας που γίνονται. Αφού σημείωσε ότι η εξόρυξη δεν σταματάει, ξεκαθάρισε ότι τα προαναφερόμενα προβλήματα φάνηκαν μετά από έλεγχο που έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αδειοδοτήσεις είναι συμβατές με τα έργα που γίνονται.
Όπως είπε, διαπιστώθηκε για παράδειγμα, σε κάποιες άδειες να φαίνονται δραστηριότητες σε έκταση 120 στρεμμάτων, ενώ σε κάποιες άλλες, οι ίδιες δραστηριότητες, να λαμβάνουν χώρα σε έκταση 300 στρεμμάτων. Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες». Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει ταχθεί κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.
Στην ενημέρωση ετέθη και το ζήτημα του παγώματος των 28 μελετών -συμβάσεων που αφορούν την κτηματογράφηση της υπόλοιπης έκτασης της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, όπως ειπώθηκε δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει. Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία μπλόκαρε λίγο πριν μπουν οι υπογραφές τον περασμένο Δεκέμβριο. Πηγές του Κτηματολογίου εξηγούν ότι στις 6 μελέτες -συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35% ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετείχαν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά για τις 28 μελέτες -συμβάσεις αλλού έγιναν μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές. Έτσι, από το Κτηματολόγιο επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για το μπλοκάρισμα των 22 συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι θα εξεταστεί τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στις περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί δεν έχουν προχωρήσει.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Προηγούμενο Άρθρο
Τι επιτάσσει η μόδα από το Λονδίνο για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2015
Επόμενο Άρθρο