Η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, είναι από το πρωί σε εξέλιξη, καθώς στις 18:00 θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων από τους υπουργούς Άκη Σκέρτσο και Βασίλη Κικίλια.

Σειρά σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις υπενθυμίζεται πως θα πάρει την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς θα ταξιδεύουμε εκτός νομού ή και στα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ έχει ήδη «κλειδώσει» η 14η Μαΐου, ως η πολυαναμενόμενη ημέρα που θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, μία ημέρα δηλαδή, πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα.

Στην ηπειρωτική χώρα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς υποχρέωση για  self test, αλλά με απλή σύσταση.

Η μετακίνηση προς τα νησιά θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test ή self test. Επίσης θα μπορούν να ταξιδέψουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (Green Pass, όπως τείνει να ονομαστεί διεθνώς) ή και εάν έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό (Λοίμωξη Covid-19).

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Green Pass), μπορεί ο πολίτης να το εκτυπώσει από την διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr αφότου λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού του, ή με την 1η εάν του έχει χορηγηθεί μονοδοσικο εμβόλιο. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω ΚΕΠ. Μπορεί δε, να το έχει και ηλεκτρονικά στο κινητό του.

Για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων οι ειδικοί εισηγούνται να γίνει στις 31 Μαΐου,  με επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης ενώ για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων,  η εισήγηση για χαλάρωση των μέτρων είναι για τον Ιούνιο.

Στις 31 Μαΐου, ανοίγουν τα γυμναστήρια – Μαζί με τον τουρισμό τα καζίνο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται:

  • Κατάργηση του 13033 και 13032 και απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις 14 Μαΐου.
  • Οι μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα θα γίνονται με ελεύθερη διέλευση από τα διόδια και απλά θα γίνεται σύσταση για self test.
  • Για μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, η κατεύθυνση είναι, είτε να απαιτείται πιστοποιητικό αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών, αρνητικό rapid test, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, θα πρέπει να μπορεί να το αποδεικνύει, με τις ανάλογες ιατρικές βεβαιώσεις, ή με πρόσφατο test αντισωμάτων.