Πώς θα πηγαίνουμε σε άλλους νομούς & νησιά: Έχουν ελευθέρας οι εμβολιασμένοι; - Πότε απαιτείται test

Ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση, αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου, το απόγευμα ως είθισται,  σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το νέο ωράριο για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που συρρικνώνεται αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής SMS.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου, μία ημέρα νωρίτερα δηλαδή, από το άνοιγμα του τουρισμού.

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού κατοικίας και προς τα νησιά μας

Αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα.
  • Σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι τους. Ολα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις του εμβολιασμού τους.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Και στην περίπτωση αυτή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τι ισχύει για τους τουρίστες

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Θετικά τα μηνύματα από το άνοιγμα της εστίασης και από τις παραλίες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοικτή την εστίαση και ανοικτές τις οργανωμένες παραλίες, με τα μηνύματα που έρχονται από τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα θετικά. Αυτό που ικανοποιεί μέχρι στιγμής, πάντως, την Κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταστρατήγηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μάλιστα, ως το πρώτο με ανοιχτή εστίαση μετά από  6 μήνες, ήταν ένα πρώτο crash test, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.