Μητέρες που βίωσαν την COVID-19 στο Αττικό Νοσοκομείο σ’ ένα web-event

Μητέρες που ενώ νοσούσαν από τη λοίμωξη COVID-19 γέννησαν τα παιδιά τους αλλά και μητέρες που ως γιατροί ή νοσηλεύτριες βίωσαν την πανδημία στο Αττικό Νοσοκομείο, μιλούν στο web-event που οργανώνει η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, και το Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» με αφορμή την γιορτή της Μητέρας στις 9 Μαϊου.

Η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ έχει αναλάβει με επιτυχία τη διαχείριση εγκύων και λεχωϊδων με λοίμωξη COVID-19, με παγκόσμιες πρωτιές, όπως με ενδομήτριες επεμβάσεις κατά την κύηση, τοκετό σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού αλλά και με τη διενέργεια επείγουσας καισαρικής τομής σε μητέρα που ήταν διασωληνωμένη λόγω βαριάς πνευμονίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την εκδήλωση το σύνθημα είναι «Μητέρες-Νικήτριες της Ζωής» και μιλάει για πρώτη φορά η γυναίκα που γέννησε ενώ ήταν διασωληνωμένη, καθώς και άλλες γυναίκες που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο ενώ νοσούσαν από λοίμωξη COVID-19. Επίσης, θα μιλήσουν μητέρες-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο, που στήριξαν τον αγώνα των γυναικών αυτών να γεννήσουν με ασφάλεια.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου και το Ίδρυμά του επέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί η μουσική του για να προβληθεί τόσο η ελπίδα που δίνουν οι μητέρες όσο και η υπερπροσπάθεια όλου του υγειονομικού προσωπικού για την αίσια έκβαση της απρόσμενης περιπέτειάς τους. Η εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων «ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2021» και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ. Την γιορτή θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Α.Μ. Δημόπουλος, η Διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Σ. Καλανταρίδου και ο Πρόεδρος του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», Επ. Καθηγητής κ. Χαλβατσιώτης.

Πρόγραμμα διαδικτυακής γιορτής

Έναρξη στις 10.00 https://www.conferre.tv/miterattikon

10.00-10.15

Χαιρετισμοί

  • Κωνσταντίνος Μπακογιάννης – Δήμαρχος Αθηναίων
  • Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος – Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Επ. Καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης – Πρόεδρος Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ»
  • Καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου – Διευθύντρια Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

10.15-10.40

Η Δήμητρα, η Μαρίνα και η Σταματία μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την γέννηση των μωρών τους στο Αττικό Νοσοκομείο ενώ νοσούσαν από την λοίμωξη COVID-19. Όλες οι μητέρες είναι υγιείς μαζί με τα μωρά τους.
Η Δήμητρα γέννησε πρόωρα με επείγουσα καισαρική τομή ενώ ήταν διασωληνωμένη, λόγω της βαριάς πνευμονίας COVID-19, η Μαρίνα γέννησε, επίσης πρόωρα με επείγουσα καισαρική τομή, λόγω επιδεινούμενης πνευμονίας COVID-19, και η Σταματία είχε ηπιότερη συμπτωματολογία και γέννησε φυσιολογικά ένα τελειόμηνο νεογνό. Είναι οι ΜΗΤΕΡΕΣ – ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

10.40-11.00

Mητέρες-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γ’ Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Αττικό Νοσοκομείο, οι οποίες στήριξαν τον αγώνα των γυναικών αυτών να γεννήσουν με ασφάλεια μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες στην πανδημία COVID-19.