Προειδοποίηση Μόσιαλου: Αν δεν βιαστούμε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις μεταλλάξεις του κορωνοιού

Σε σχέση με την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, τοποθετήθηκε σήμερα ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και χρειάζονται διεργασίες για να βρεθεί λύση, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι τους επόμενους τρεις μήνες δεν θα “τελειώσουμε” με το πρόβλημα του κορωνοϊού μέσα στον χρόνο», επεσήμανε ο κ. Μοσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές θα υπάρξει τερματισμός του προβλήματος τους επόμενους μήνες, όμως σε άλλες περιοχές θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων με διασπορά του ιού και επομένως με μεταλλάξεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι και έτσι το πρόβλημα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Ινδία λέει ότι το εμβόλιο που παράγεται στην χώρα, το Novavax, αντιμετωπίζει την ινδική μετάλλαξη, ενώ φαίνεται ότι την αντιμετωπίζουν και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αφαίρεσης της μάσκας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και φτάσουν σε ένα επίπεδο 50%-60% στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, όμως σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αττική και κυρίως για τους εργασιακούς χώρους, θα πρέπει το ποσοστό αυτό να είναι πάνω από το 60% και κάτι τέτοιο αργεί να γίνει».

Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε για ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «θέλουμε όλο και περισσότερους και μάλιστα ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο».