«Πάρκα τσέπης» Δήμου Αθηναίων: Όαση δροσιάς και καλαισθησίας ανάμεσα από πολυκατοικίες της πόλης (Εικόνες)
Τα «πάρκα τσέπης» «ξεφυτρώνουν» σαν όαση δροσιάς και καλαισθησίας ανάμεσα από πολυκατοικίες της Αθήνας, κάτι που πραγματικά έλειπε από την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας.
Τρία από αυτά τα μικρά πάρκα βρίσκονται στην ‘Ανω Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι. Μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και καλύπτονταν από μπάζα και σκουπίδια. Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιοι χώροι είναι παρατημένα αλσύλλια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο πάρκα τσέπης μέχρι τον Ιούνιο και δέκα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «τα “Pocket Parks” αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική που υιοθέτησε η Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές». «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το γεγονός ότι αυτοί οι πράσινοι χώροι, όχι μόνο δημιουργούν ένα μικροκλίμα στην περιοχή αλλά και ότι παίρνουν τη θέση χώρων που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και είχαν παραδοθεί στο σκοτάδι.
Στη θέση των σκουπιδιών και των μπάζων, δημιουργούνται ανάσες αλλά και χώροι που γίνονται σημεία αναφοράς και κοινωνικοποίησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από την απομόνωση, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε», συμπλήρωσε ο Κ. Μπακογιάννης.
Από τα τέλη Ιουλίου που παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο πάρκο στην ‘Ανω Κυψέλη, στην συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, χιλιάδες περίοικοι έχουν σταθεί να πάρουν μια ανάσα στον κήπο της περιοχής. Εκεί έχουν φυτευτεί αναρριχώμενοι και ανθοφόροι θάμνοι. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με τα ονόματα των φυτών και των χρήσιμων εντόμων που φιλοξενούν.
Η μυρτιά, το βιβούρνο, η ορτανσία, η πασχαλιά, το ριχόσπερμα, το χιώτικο γιασεμί μετατρέπουν σε πράσινο καταφύγιο τριακόσια τετραγωνικά μέτρα γης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Χιλιάδες είδη φυτών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά. Η αγγελική, η μολόχα, ο νάρκισσος, η τριανταφυλλιά, το θρούμπι, το θυμάρι, η λεβάντα, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το φασκόμηλο και όλα τα είδη φυτών συνθέτουν ένα «μπουκέτο» που έχει ανθοφορία όλο το χρόνο.
Τα πάρκα τσέπης έρχονται σε μια συγκυρία που είναι χρήσιμα και ως μικρή διέξοδος μέσα στην πόλη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως ένα πράσινο «λιθαράκι» κατά της κλιματικής αλλαγής. Είναι ενδεικτικό πως επιστήμονες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς.
Στην Αμερική αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον Κολωνό, το πάρκο τσέπης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Το δάπεδο και το πεζοδρόμιο έχουν φτιαχτεί από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα. Τα καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία. Το αρδευτικό σύστημα βρίσκεται στο υπέδαφος για να ποτίζονται σωστά τα πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα.
Στο Παγκράτι, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο πάρκο τσέπης με χίλια εκατόν πενήντα είδη φυτών σε 750 τετραγωνικά μέτρα. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα της φύτευσής τους, δημιουργούν ένα οικοσύστημα που έλειπε από τη γειτονιά. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από φωτοβολταϊκά. Η φωτεινότητα μειώνεται από το 100% στο 25% για λόγους μείωσης της φωτορύπανσης. Στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου. Επίσης, εξασφαλίστηκε η παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.
Τα πάρκα τσέπης υπάγονται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούνται με δωρεές από ιδιώτες κατά τα διεθνή πρότυπα.