Προς κατάργηση σταδιακά τα SMS - Τι σχεδιάζουν να ανοίξει, οι ειδικοί

Στο πλαίσιο της τακτικής σύσκεψης της Παρασκευής συνεδριάζουν σήμερα για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων οι ειδικοί, ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις τους, για τις επόμενες κινήσεις επανεκκίνησης στην κυβέρνηση.

Στο προσκήνιο βρίσκονται malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές του Λυκείου), καθώς αναμένεται να γίνουν εισηγήσεις ώστε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Προς κατάργηση τα SMS πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ίσως από τις 24 Απριλίου

Στην συζήτηση θα μπει και το λιανεμπόριο καθώς υπάρχουν σκέψεις από τις 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων και οι πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους όπως παλιά, χωρίς SMS και click away ή click in shop.

Τα καταστήματα και οι δραστηριότητες για τα οποία γίνεται συζήτηση σε αυτή τη φάση,  από τους λοιμωξιολόγους ώστε να ανοίξουν ίσως, είναι τα ακόλουθα:

  • Άνοιγμα κέντρων αισθητικής.
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων.
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου).
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού, (η εισήγηση είναι για το Σάββατο 24 Απριλίου).

Αργότερα το απόγευμα, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι όποιες αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης, για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, από Δευτέρα 19/04/21.

Άνοιγμα με self test στα καταστήματα

Στις αρχές της εβδομάδας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, αλλά και ότι ακόμα και πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι γίνεται αγώνας για να ενταθεί η διαδικασία των self test και τόνισε ότι στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό την Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με κατάργηση του click inside.

Όπως εξήγησε θα ισχύει ο περιορισμός των τριών ωρών με SMS και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός καταστημάτων.

Την κατάργηση του μέτρου με τα ραντεβού ζητούν και οι καταστηματάρχες, με τους εμπορικούς συλλόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ζητούν την κανονική λειτουργία των καταστημάτων, ώστε να μπορέσει να κινηθεί καλύτερα η αγορά.

Να τονιστεί πως οι εργαζόμενοι από την Δευτέρα θα πρέπει να υποβάλλονται και σε self test υποχρεωτικά ώστε να μπορέσουν να δίνουν με ασφάλεια το παρών στην εργασία τους, μέτρο το οποίο εάν δεν τηρηθεί, θα επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου.