Πάνω από 40 κρούσματα στο ΠΑΓΝΗ: Κλείδωσαν τις πλαϊνές εισόδους για συνοδούς

Συναγερμός έχει σημάνει στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη, (ΠΕΠΑΓΝΗ), καθώς η πρόσφατη ιχνηλάτηση έδειξε περισσότερα από 40 κρούσματα κορωνοϊού, σε αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο και υπερσύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το cretapost.gr, κρούσματα Covid-19, εντοπίστηκαν στην Παθολογική, την Νευρολογική, την Πνευμονολογική, την Καρδιολογική, καθώς και την Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Συνολικά βρέθηκαν θετικοί 19 ασθενείς, 11 συνοδοί, 5 γιατροί και 6 νοσηλευτές.

Η σοβαρή αυτή ενδονοσοκομειακή διασπορά οφείλεται, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Γ. Χαλκιαδάκη, στη μη τήρηση των μέτρων από τους συνοδούς οι οποίοι πολλές φορές και «παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί με προκλητικό τρόπο εισερχόμενος από άλλες εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου».

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να τοποθετηθούν λουκέτα και να κλείσουν τις πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου προκειμένου να μη μπορεί κάποιος επισκέπτης να εισέλθει στις κλινικές χωρίς πρώτα να έχει εξεταστεί και χωρίς να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Ηράκλειο: Κλείδωσαν (κυριολεκτικά) το ΠΑΓΝΗ για να μην μπαίνουν συνοδοί | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου:

«Η σημαντική ενδονοσοκομειακή διασπορά που διαπιστώθηκε από τις άμεσες ιχνηλατήσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη συνεχών Rapid Test ελέγχων των συνοδών.

Η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο στην Παθολογική Κλινική ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη Νευρολογική και την Παθολογική Ογκολογία. Από τις 17:00 29/01 διαπιστώθηκαν οι δύο πρώτοι συνοδοί θετικοί σε Rapid Test και μετά από Μαραθώνια Προσπάθεια της Επιτροπής αποκαλύφθηκε όλο το πρόβλημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών, καθώς τα κρούσματα στο προσωπικό είναι μεμονωμένα. Ο εμβολιασμός σε υψηλό ποσοστό του Υγειονομικού Προσωπικού, αλλά και η κατά κύριο λόγο καλή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αποτέλεσε ανάχωμα στη διασπορά.

Όμως η συνεχής παρουσία επισκεπτών, η μη τήρηση των οδηγιών του Προέδρου ΕΝΛ κου Κοφτερίδη και της Διοίκησης από 10/01 για συνεχή Rapid Tests, παρά τους ελέγχους είχε ως αποτέλεσμα την κατάσταση αυτή.

Καθημερινά και παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί με προκλητικό τρόπο εισερχόμενος από άλλες εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Είναι αυτονόητο ότι ήδη οι ασθενείς όλοι βρίσκονται στην Κλινική Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (Μ.Α.Κ.) από Παθολογική και Παθολογική Ογκολογία, ενώ όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνται από την ΕΝΛ.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι έλεγχοι στα Τμήματα θα ενταθούν και ότι θα υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του επισκεπτηρίου.

Είναι άλλωστε σαφές ότι αν δε γινόταν ο έλεγχος δε θα είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Διοίκηση, και η ομάδα Αντιμετώπισης που συνεδριάζει κάθε Τρίτη, ανέδειξε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσει».