Ιστορική έρευνα: Ποια η γνώμη των σημερινών Ελλήνων για την Επανάσταση του 1821-Οι προσωπικότητες που ξεχώρισαν

Δημοσκόπηση της Prorata, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει το πώς αξιολογούν οι σύγχρονοι Έλληνες τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης και τους μετέπειτα πολιτικούς ηγέτες, αλλά παράλληλα και την άποψή τους για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα του 20ού και του 21ου αιώνα.

Αρχικά, στην ερώτηση πώς χαρακτηρίζετε την επανάσταση του 1821, το 93% την χαρακτηρίζει εθνική, το 68% κοινωνική και το 68% θρησκευτική.

Παράλληλα, το 90% και άνω αξιολογεί ως θετική τη συμβολή των κλεφτών και των αρματωλών, των νησιωτών πλοιοκτητών και των διανοούμενων της εποχής στην Επανάσταση του 1821. Αντίθετα, το 45% θεωρεί θετική τη συνεισφορά των προεστών και το 45% αρνητική, ενώ το 68% θεωρεί θετική την προσφορά της εκκλησίας και το 30% αρνητική.

Αναφορικά με τις προσωπικότητες που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821, σημαντικότερες, σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών,  θεωρούνται οι:

-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 81%,

-Ανδρέας Μιαούλης 42%,

-Ιωάννης Καποδίστριας με 34%,

-Γεώργιος Καραϊσκάκης με 20%,

-Μαντώ Μαυρογένους με 6%,

-Κωνσταντίνος Κανάρης με 5%,

-Αθανάσιος Διάκος με 5%,

-Οδυσσέας Ανδρούτσος με 2%

Διαχρονικά, πιο δημοφιλείς ηγέτες θεωρούνται οι Ιωάννης Καποδίστριας με 95%, Ελευθέριος Βενιζέλος με 84% και Χαρίλαος Τρικούπης με 79%, ενώ από τα πολιτικά πρόσωπα της Μεταπολίτευσης τις πιο πολλές θετικές γνώμες συγκεντρώνουν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής με 61%, Λεωνίδας Κύρκος με 61%, Ανδρέας Παπανδρέου με 55%, Χαρίλαος Φλωράκης με 52% και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 40%.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Prorata εδώ