Μέτρα αποσυμπίεσης, μα & ρίσκο για αύξηση διασωληνώσεων, θανάτων & κρουσμάτων

Άνοιγμα αγοράς: Όλες οι παράμετροι που θα εξεταστούν την Παρασκευή από την Επιτροπή των Ειδικών.

Πολύ πιθανόν θεωρούν οι ειδικοί τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα ακόμα και τα 3.000, με ταυτόχρονη αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Αυτή η έκρηξη κρουσμάτων και κυρίως διασωληνώσεων τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε φοβούνται οι ειδικοί εξ ου και ανέβαλαν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την Παρασκευή, προκειμένου να έχουν ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Βαλβίδα αποσυμπίεσης

Μόνον έτσι οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι θα είναι σε θέση και αυτήν την εβδομάδα, να συντάξουν την τελική εισήγησή τους, προς την κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, που ούτως ή άλλως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Οι δυσμενέστατες προβλέψεις όμως που προαναφέραμε έρχονται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, αντιλαμβανόμενη ότι θα πρέπει να ανοίξει κάποια  “βαλβίδα” αποσυμπίεσης της κοινωνικής κόπωσης αλλά και της οικονομικής αδυναμίας των επαγγελματιών και των πολιτών στην συντριπτική πλειοψηφία τους.

Ή το κάνεις με ασφάλεια, ή δεν το κάνεις 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

Σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις (ΕΡΤ), είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν στο επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

Αναζητούνται διέξοδοι εκτόνωσης

Την ανάγκη δημιουργίας κάποιων διεξόδων εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων διεξόδων.

Κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Αν και σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

«Το πρώτο πράγμα που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε.

 Ποια σενάρια εξετάζονται αυτή τη στιγμή

Κάθε επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί σαφώς από την επιδημιολογική εικόνα, στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται ωστόσο και ήδη βρίσκονται υπό εξέταση τα εξής σενάρια :

  • Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με καθαρό «αστερίσκο» πάντοτε να καταγραφεί μια επιπεδοποίηση της πανδημίας.

Ακόμα πάντως και αφότου ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.