Σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου - Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό

Το γεγονός ότι πάμε προς σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου επιβεβαίωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται πάντα από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και πως όλα κρίνονται από την πορεία των ημερησίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αυτήν την τρέχουσα εβδομάδα.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο κ. Πέτσας εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το σενάριο για σπαστό άνοιγμα, εξετάστηκε & στην σύσκεψη στο Μαξίμου

‘Ήδη για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε σύσκεψη με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Συζήτησαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση δείχνει πως αναγνωρίζει πως το lockdown δεν τηρείται στον βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, για την ώρα, απόδοση των μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο έπεσε στο τραπέζι το σενάριο μιας «σπαστής» άρσης ορισμένων περιορισμών σύμφωνα με το οποίο σε πρώτη φάση θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (και ενδεχομένως κάποια χαλάρωση στη μετακίνηση με αριθμό 6) και σε δεύτερη φάση θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με τη μέθοδο του click away είτε με εκείνη του click in shop.

Γώγος: Πρέπει να υπάρξουν «βαλβίδες εκτόνωσης» στον κόσμο και την αγορά

Με τους πολίτες να εκδηλώνουν πλέον εμφανή τα σημάδια κόπωσης από το lockdown και αρκετούς να μην τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει σκέψεις για ένα σχέδιο «εκτόνωσης» παρά την πίεση της πανδημίας.

Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως πρέπει να υπάρξουν «βαλβίδες εκτόνωσης» στον κόσμο και την αγορά.

«Το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια παραδέχτηκε πως υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ειδικών για ένα μερικό άνοιγμα, συζητήσεις που γίνονται μάλιστα, όπως είπε, εδώ και καιρό.

«Το πρώτο πράγμα που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα» σημείωσε.

Ακόμη, μιλώντας στο Open σχολίασε: «Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας. Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)»

Γαργαλιάνος: Να μην σταματήσουν τα πάντα, αλλά να υπάρχει κοινή λογική

Οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν πως με την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι απαραίτητα νέα μέτρα, αλλά αντίθετα πρέπει να τηρηθούν τα υπάρχοντα. Αυτό θα διευκολύνει και το γρηγορότερο άνοιγμα στην αγορά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Απλώς πρέπει να έχουμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δεν θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

Υπέρ του ανοίγματος, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ προχθές τόνισε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με ραντεβού το λιανεμπόριο στις μεγάλες πόλεις. «Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει.

Να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away, σε μικρές πόλεις ελεύθερα, η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους ως αργά τα απόγευμα όσοι μπορούν και να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα», πρότεινε.