Β. Παπαευαγγέλου: Έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα λόγω του εμβολιασμού – 20.000 τα ενεργά κρούσματα

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιοχές παρά τα αυξημένα μέτρα, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι χθες, στις 11 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Παραμένει ανοδική η πορεία του επιδημιολογικού κύματος η οποία οφείλεται σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός», είπε προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες.

Ο αριθμός των τεστ έφτασαν τις 45.000, αλλά ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή το όριο του 4%. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.
Στην Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή 10.000 ενεργά κρούσματα (8.500 την περασμένη εβδομάδα), ενώ τόνισε ότι «στο κόκκινο» βρίσκεται ο Πειραιάς, που συνεχίζει να επιβαρύνεται.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχίζεται και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι η πληρότητα των ΜΕΘ υπολογίζεται στο 92%, παρά την αύξηση των κλινών, αλλά και τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα λόγω του εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί».
«Βλέπουμε το φως που είναι πια ορατό, αυξάνει την αγωνία μας, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας χαλαρώνει», τόνισε.

Η κ. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, οριζόντια σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Η επιδημία συνεχίζει να δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, είπε. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης του Rt, ανέφερε προσθέτοντας ότι σαφέστερες ενδείξεις θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.