Υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca η Γαλλία-Συνεχίζεται κανονικά η χρήση του

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Γαλλίας, σε συμφωνία με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέστησε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι υψηλότερα από τους κινδύνους», τόνισε ο Βεράν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της κυβέρνησης σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η Βρετανία, η οποία έχει εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με αυτό και δεν έχει αναφέρει ευρείας κλίμακας κινδύνους που να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο Βεράν, ο οποίος είναι νευρολόγος, υπογράμμισε παράλληλα ότι για περίπου 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, περίπου 30 άνθρωποι μόνο εμφάνισαν προβλήματα πήξης του αίματος, ένας αριθμός που συμβαδίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων που κάποιος θα ανέμενε για 5 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Εξετάζουμε συστηματικά κάθε περιστατικό που δηλώνεται με ανεπιθύμητες, σοβαρές, παρενέργειες. Κάθε περιστατικό αναλύεται για αιτιώδη συνάφεια με τον εμβολιασμό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί.

Εάν η κατάσταση εξελιχθεί, εμείς θα λάβουμε αποφάσεις, όμως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να αναστείλουμε τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου κατά του Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, μετά τις πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.