Εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca: Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία του βάζουν «φρένο»

Μετά τη Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπήρξαν κρούσματα θρομβώσεων σε σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Γι΄αυτό το λόγο, αποφάσισαν να «παγώσουν» για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς καθώς θέλουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα των εμβολιασθέντων.

Λίγες ώρες μετά της ανακοίνωση των αρχών της Κοπεγχάγης, ακολούθησαν άλλες δύο χώρες: η Ισλανδία και η Ισλανδία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Κάνουμε ένα διάλειμμα στη Νορβηγία από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Γκέιρ Μπουλκολμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των περιστατικών που εμφάνισαν θρομβώσεις».

Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19» .

Υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Η χορήγηση του εμβολίου στη Δανία αναστέλλεται για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της σκανδιναβικής χώρας.

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, αφότου αναφέρθηκαν «ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι, η κίνηση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τις σοβαρές παρενέργειες.