Εστίαση με τραπεζάκια έξω τον Απρίλιο - Στόχος το άνοιγμα της β' βάθμιας μέσα στον Μάρτιο

Στόχο αποτελεί για την κυβέρνηση το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινείται βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου, εντός Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τον Απρίλιο οι ροές των εμβολίων θα φτάνουν πιο γρήγορα στη χώρα.

Για την πανδημία η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε:

“Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.

Αποδεικνύεται, όμως, για άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού”.

Αναμένεται κορύφωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων “στα μέσα της εβδομάδας” – Σε 10 ημέρες τα αποτελέσματα του lockdown

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στο peak, στα μέσα της εβδομάδας και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του  ΣΚΑΪ.

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600,  και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.

«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.