Κρούσματα και διασωληνώσεις αυξάνονται παρά το γεγονός, ότι έχουμε συμπληρώσει ήδη τέσσερις μήνες lockdown, με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπη και με το γεγονός, ότι η “στάθμη” των δημόσιων οικονομικών, με κάθε εβδομάδα καραντίνας κατεβαίνει επικίνδυνα.
Και το χειρότερο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο δεν προβλέπεται ύφεση, αλλά αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί κορύφωση των ημερήσιων κρουσμάτων που μπορεί να φτάσουν και τα 3000 καθημερινά, με συνεπακόλουθη αύξηση των διασωληνώσεων.
Και αυτό, την ώρα που παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, οι αντοχές των νοσοκομείων δείχνουν να τελειώνουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται καθημερινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τόσο οι ειδικοί όσο και κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν συνέχιση των αυστηρών μέτρων μέχρι να υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων και ανάσχεση του αριθμού των ασθενών που χρίζουν νοσοκομειακής περίθαλψης
Τα μέτρα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα
Ο μεγάλος πονοκέφαλος των ειδικών προέρχεται από το γεγονός ότι τα υφιστάμενα μέτρα, παρότι στον πυρήνα τους –με εξαίρεση ότι τώρα επιτρέπεται η λειτουργία περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως βιομηχανιών και βιοτεχνιών– δεν είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο,δεν αποδίδουν.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους:
- Πρώτον, διότι υπάρχει μεγάλη κόπωση τόσο των πολιτών όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών.
- Και δεύτερον, διότι σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο ο φόβος για τον κορωνοϊό έχει υποχωρήσει, ειδικά στους νέους.
Τα δεδομένα, είναι γεγονός, πως οδηγούν σε παράταση του lockdown, για μία ακόμα εβδομάδα, έως δηλαδή την Δευτέρα 22 Μαρτίου.
Έμφαση στο άνοιγμα του τουρισμού
Με έμφαση στον τουρισμό, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, παράλληλα πάντα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την επαναλειτουργία του πιο νευραλγικού κλάδου της οικονομίας.
Αντικείμενο των συσκέψεων είναι τα πρωτόκολλα ασφάλειας, ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, και προώθηση της χώρας ως ένας ασφαλής προορισμός.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση του ευρωπαϊκού «πράσινου διαβατηρίου» και την συνεργασία με χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ενθαρρυντικά για την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 του μήνα και την υλοποίηση του εγχειρήματος μέχρι τον Ιούνιο.
Μια πρόταση που ξεκίνησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και εν τέλει υιοθετείται από το Συμβούλιο διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Η χώρα από την οποία περιμένουμε τους πρώτους επισκέπτες είναι το Ισραήλ όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ο «τουριστικός διάδρομος» με την Ελλάδα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Ιεροσόλυμα.
Πότε θα ανοίξουν λιανεμπόριο και εστίαση
Το σενάριο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, την Τρίτη 16 Μαρτίου, έχει ήδη απομακρυνθεί από το τραπέζι και το επόμενο στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μέχρι το τέλος του μηνός.
Τότε, ή ίσως μία εβδομάδα αργότερα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα σχολεία, αρχής γενομένης από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Υπό την προϋπόθεση σαφώς, πως μέχρι τότε θα έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνώσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της εστίασης κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο, αποκλειστικά όμως σε εξωτερικούς χώρους.