Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη (Video)

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν το κρεσέντο αστυνομικής βίας, εναντίον πολίτη στην Πλατεία Νέας Σμύρνης.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.

Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας γίνεται λόγος για απρόκλητη επίθεση 30 ατόμων κατά της Αστυνομίας, την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για διενέργεια ΕΔΕ, ενώ το πλήθος μαρτυριών και εικόνων από το σημείο των γεγονότων, διαψεύδουν ένα τέτοιο αφήγημα.

Κάτοικοι της περιοχής, αναφέρουν ότι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επέβαλαν πρόστιμο σε μια οικογένεια τα τρία ενήλικα μέλη της οποίας, έχοντας στείλει κωδικό και φορώντας τις μάσκες τους, (τις αφαιρούσαν για σύντομο χρόνο, μόνο για να πιουν λίγο από τον καφέ που είχαν μαζί τους) και είχαν καθίσει δίνοντας χρόνο στα δύο μικρά παιδιά που συνόδευαν για να κάνουν ποδήλατο υπό την επίβλεψή τους.

Όπως κατέθεσε επώνυμα η ίδια η οικογένεια τους έκοψαν πρόστιμο, γιατί δεν έφυγαν από εκεί αμέσως “χωρίς ερωτήσεις”, όπως τους συνέστησαν! Η οικογένεια όπως και πολλοί περίοικοι καταθέτουν μηνύσεις εναντίον της ΕΛ.ΑΣ., για αυτήν την καταχρηστικά αυταρχική συμπεριφορά.

«Θα σας γράψουμε γιατί έτσι θέλουμε. Γίνεται να μην ρωτάτε και να μην φέρνετε αντιρρήσεις; Τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά!»

Όπως δήλωσε η κυρία Πόπη Σταυροπούλου, μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας, που μίλησε στο News24/7, η απάντηση αστυνομικού στην ερώτηση γιατί τους επιβάλει πρόστιμο, ενώ μόλις είχαν φτάσει στην πλατεία, φορώντας μάσκες και έχοντας επιδείξει τα SMS με τον κωδικό 6, που είχαν στείλει, την άφησε άναυδη: “Είπε: «Θα σας γράψουμε γιατί έτσι θέλουμε», και ταυτόχρονα έβγαλαν τα μπλοκάκια για να μας κόψουν κλήσεις. «Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ τον λόγο που με γράφεις;» επέμεινα, ενώ ταυτόχρονα τους είχαμε δώσει τις ταυτότητες για να μας κόψουν κλήσεις. Δεν αντισταθήκαμε σ’ αυτό.

Και μου απάντησε με το ίδιο απαράδεκτο ύφος: «Γίνεται να μην ρωτάτε και να μην φέρνετε αντιρρήσεις; Το καλύτερο που είχατε να κάνετε ήταν να φύγετε κατευθείαν όταν σας το είπαμε. Σου εξήγησα γιατί σε γράφω. Γιατί έτσι θέλω. Τώρα, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά».

Σας μιλάω πολύ ψύχραιμα, το ύφος τους ήταν εξοργιστικό. Ήταν λες και είχαμε καμιά δικτατορία. Έχω μάρτυρες, έχω τα πάντα και αύριο θα πάω να τους κάνω μήνυση. Να μάθω και ποια είναι η άσκοπη μετακίνηση που αναφέρουν στην κλήση. Σε σχέση με αυτά που ζήσαμε χθες από την Αστυνομία, τα 300 ευρώ είναι το τελευταίο που σκέφτομαι”.

Αυτόπτης μάρτυρας:

Πολίτες που ήταν παρόντες διαμαρτυρήθηκαν για αυτή τους την κίνηση, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η κατάσταση να πάρει την αποτρόπαια τροπή που πήρε, με τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού, ο οποίος ούρλιαζε “πονάω” και τελικά υπέστη κατάγματα στα χέρια και στα πλευρά, από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με σιδερένιο πτυσσόμενο γκλοπ.

Όπως δείχνουν τα πλάνα των Video, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΔΕ για την επίθεση αστυνομικού σε πολίτη

Στα video ο νεαρός συνομιλεί ήρεμα με τους αστυνομικούς, ρωτώντας τους, γιατί έγραψαν την οικογένεια. Ένας αστυνομικός του φωνάζει “συλλαμβάνεσαι” βγάζει το γκλοπ, και αρχίζει να τον χτυπάει με το γκλοπ ενώ ο κόσμος φωνάζει στους αστυνομικούς να σταματήσουν τη βίαιη επίθεση.

Πώς ξεκίνησαν να χτυπούν τον νεαρό πολίτη. Δείτε το Video:

Ο άγριος ξυλοδαρμός του νέου με πτυσσόμενο, σιδερένιο γκλοπ:

Μία ακόμα λήψη της επίμαχης σκηνής:

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε διαδήλωση στην περιοχή κατά της αστυνομικής βίας με 300 περίπου άτομα, όπου ακολούθησε νέος κύκλος επεισοδίων με την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Όπως τονίζει πάντως η ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με την επίθεση του αστυνομικού εναντίον του νεαρού πολίτη, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ. Συνολικά έγιναν 11 προσαγωγές.