Κικίλιας: Λίγη υπομονή ακόμα - Κοτανίδου: Αναζητούμε χαραμάδα για την άρση μέτρων, αλλά δεν την βλέπουμε

Στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν λίγη υπομονή.

Στην ενημέρωση παρούσα ήταν και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Ο θανατηφόρος αυτός ιός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος, είπε ο υπουργός Υγείας. Η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και την 186 εισαγωγές τη Δευτέρα. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική φτάνει το 90%, με 235 κλίνες να είναι κατειλημμένες.

Κάθε μέρα ενημερώνομαι για ένα μωρό ηλικίας 24 ημερώνπου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ως προς τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι έχουν ξεπεράσει τους 786.000. Όπως είπε, κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται πάνω από 31.000 εμβολιασμοί την ημέρα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 1,48 εκατ. επιβεβαιωμένα ραντεβού για εμβολιασμό.

“Η Επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό είναι παράδειγμα προς μίμηση” και εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Ζητώ από όλους να κάνουν λίγη υπομονή. Ο εμβολιασμός θα οδηγήσει ξανά σε μια κανονική ζωή», είπε ο υπουργός Υγείας.

Κοτανίδου: Αναζητούμε μία χαραμάδα για άρση μέτρων, αλλά…

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι με την πανδημία ξαφνικά όλοι εμείς οι Έλληνες καταλάβαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ

«Κανένας ασθενής δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός ΜΕΘ. Απευθύνομαι προς όλους τους Έλληνες: Κάντε λίγη ακόμη υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία. Είμαστε όλοι κουρασμένοι, δεν αντέχουμε άλλο lockdown», είπε.

Η κα. Κοτανίδου σημείωσε ότι παρά την ελπίδα των επιστημόνων που αναζητούν μια χαραμάδα για άρση των μέτρων, οι αριθμοί των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται καλοί.

Όπως τόνισε, ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την παράταση ή μη των υφιστάμενων μέτρων.

Η κ. Κοτανίδου απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή.

Σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις αποφάσεις των ειδικών, η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως είναι «τεράστια», με το επίκεντρο της πανδημίας να βρίσκεται στην Αττική.

Αναφορικά με τη νόσηση παιδιών από Covid 19, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά που εμφανίζουν το λεγόμενο μεταφλεγμονώδες σύνδρομο.