Χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας-Στη «μάχη» Στρατός και Πολ. Προστασία

H κακοκαιρία «Μήδεια» έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών δήμων της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αφήνοντας, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και για περισσότερο από 24 ώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο

. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στο Παλαιό και Νέο Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και τον Χολαργό, ωστόσο οι ζημιές αποκαταστάθηκαν.

Άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές

Παραμένει βέβαια άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, αύριο θα γίνει τιτάνια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές μέσης τάσης, όμως οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται αυτή την ώρα στις παρακάτω περιοχές της Αττικής:

– Δροσιά
– Εκάλη
– Άγιος Στέφανος
– Άνοιξη
– Παπάγου
– Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας

Αυτή τη στιγμή, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύθηκε με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Προβλήματα έχουν εντοπιστεί παράλληλα σε:

– Φιλοθέη
– Ηλιούπολη,
– Χαλάνδρι,
– Αγ.Απόστολοι Καλάμου,
– Άγιος Στέφανος,
– Πετρούπολη,
– Γλυφάδα,
– Περιστέρι,
– Ίλιον,
– Βριλήσσια,
– Κάτω Κηφισιά,
– Μαρούσι,
– Δαχτυλίδι Αμαρουσίου,
– Λούτσα,
– Παλαιό Ψυχικό,
– Νέο Ψυχικό,
– Γραμματικό,
– Αγία Παρασκευή,
– Πολύδροσο,
– Διόνυσος,
– Καπανδρίτι,
– Κιούρκα,
– Καλογρέζα,
– Μενίδι,
– Νέο Ηράκλειο,
– Σκαραμαγκάς,
– Σαλαμίνα,
– Αυλώνας,
– Νέα Ιωνία και
– Μεταμόρφωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωσνταντίνος Φλώρος, αποφάσισε να ρίξει στη μάχη της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης 40 κλιμάκια του στρατού, της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Σύμπραξη δυνάμεων των δήμων, Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας

Συντονισμένες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ με τις δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Τον συντονισμό των κλιμακίων αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία, λόγω της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να ανταπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.

Για να ολοκληρωθούν γρήγορα οι προσπάθειες αποκατάστασης και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία που είναι οι βλάβες, το ΓΕΕΘΑ κινητοποίησε άμεσα δέκα συνεργεία του Στρατού. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστίθενται στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιούνται επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διαθέτουν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.