Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Αυστρία

Η Αυστρία συντάσσεται για ακόμη μία φορά με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Αυτό κατέστησε σαφές μέσω δηλώσεών της η υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Συνταγματικές Υποθέσεις, Καρολίνε Έντσταντλερ.

«Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, στη βάση της πρότασης που έγινε από την Ελλάδα», επεσήμανε η Αυστριακή υπουργός στη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung.

Επισημαίνεται ότι ήδη μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας είχε χαιρετίσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την θέσπιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κ. Έντσταντλερ: η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πρόταση την οποία η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία μετά την ανάσχεση της πανδημίας», είχε υπογραμμίσει η κ. Έντσταντλερ.

Στη σημερινή τηλεοπτική εκπομπή, η ίδια ανέφερε ότι «ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε σύντομα να διευκολύνει τους πολίτες να ταξιδεύουν, εμβολιασμοί και τεστ θα πρέπει να πιστοποιούνται ήδη το 2021».

«Κανείς θα έχει ως πραγματικότητα ότι μόνον άνθρωποι με ένα αρνητικό τεστ, με έναν εμβολιασμό ή ίσως στο μέλλον με μία βεβαίωση αντισωμάτων, θα μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή να πάνε σε εστιατόριο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «προς τούτο θα πρέπει να ληφθούν ήδη από τώρα μέτρα και να υπάρξει φροντίδα για συντονισμό».