Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Μήδεια»: Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα-Ποιες περιοχές έχουν «ντυθεί» στα λευκά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με παγετό και ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Μέχρι αυτή την ώρα ένα μεγάλο μέρος της χώρας έχει ντυθεί στα λευκά, χωρίς ωστόσο να εντοπίζονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις Εθνικές Οδούς.

Από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Μετά το απόγευμα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη

Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης . Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονταν στις επάλξεις για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό δρόμων από τη χιονόπτωση. Υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας έριξαν μεγάλες ποσότητες αλατιού σε πεζοδρόμια και πλατείας. Μικροί και μεγάλοι δρόμοι «ποτίστηκαν» με αλατόνερο.

Στα λευκά «ντύθηκε» και η Λαμία

Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Στο δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Κυριακή 14/2

Κακοκαιρία με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ολικός στη Δυτική Μακεδονία.
Πιο αναλυτικά:

Για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και αργότερα στο Νότιο Αιγαίο, χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα κεντρικά και βόρεια, καθώς και αρχικά στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, παγετός στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως -4 βαθμούς), 3 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -1 έως 4 βαθμούς), 9 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 4 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 0 έως 4 βαθμούς).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τις βραδινές ώρες, στο Νότιο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Ιόνιο αρχικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά και στα βόρεια προάστια περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με πτώση μετά το μεσημέρι . Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το απόγευμα θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα