Μια ανάσα πριν το «κόκκινο» Η Αττική-Η εισήγηση των ειδικών για Γυμνάσια-Λύκεια και λιανεμπόριο

Μια ανάσα πριν το «κόκκινο» και τους πιο αυστηρούς περιορισμούς βρίσκεται η Αττική, καθώς οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο σε σχέση με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στο Λεκανοπέδιο, όσο και με τη μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να ενταχθεί η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές, με αποτέλεσμα να ισχύσουν αυξημένοι περιορισμοί και το lockdown να είναι αυστηρότερο.

Επισημαίνεται ότι αν η Αττική θεωρηθεί «κόκκινη» περιοχή, τότε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν, όπως είναι προγραμματισμένο την 1η Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση μάλιστα που τελικά που αποφασιστεί η μεταφορά του Λεκανοπεδίου στις «κόκκινες» επιδημιολογικές περιοχές, το πιθανότερο είναι το λιανεμπόριο να λειτουργήσει με click away.

Την Παρασκευή η ανακοίνωση των αποφάσεων

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τραπέζι έχουν τεθεί προς αξιολόγηση τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας όσο και για άλλες περιοχές που εμφανίζονται επιβαρυμένες.

Σε κάθε περίπτωση, τις όποιες αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, θα ανακοινώσει την Παρασκευή το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δ. Σαρηγιάννης: Πάνω από 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα

Ιδιαιτέρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε περίπτωση που ανοίξουν εκ νέου σχολεία και υπόλοιποι τομείς.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι βάσει του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο “τσιμπημένη” από αυτό που περιμέναμε», προβλέποντας παράλληλα ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», επεσήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».