"Ξυπνάει" η αγορά: Ετοιμασίες για επανεκκίνηση - Ίσως ανοίξουν & τα κομμωτήρια

Θετικές αναμένεται να είναι οι εισηγήσεις των ειδικών. Στα 3 δισ. οι απώλειες κάθε μήνα.

Οι εμπορικοί δρόμοι “ξυπνούν” με τους επιχειρηματίες να προετοιμάζουν ήδη από σήμερα Παρασκευή τα καταστήματά τους, για την επανεκκίνηση της αγοράς την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, καθώς θετικές αναμένεται να είναι οι σχετικές εισηγήσεις των ειδικών και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα.

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν σήμερα το πρωί και θα μεταφέρουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, που εντός της ημέρας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται πως δίνει αυτό το περιθώριο μιας τέτοιας κίνησης και σύμφωνα με την πλειονότητα των ειδικών να τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος τμήματος της αγοράς, τηρουμένων πάντα όλων των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Όπως όλα δείχνουν η αγορά κινείται προς άνοιγμα με τις μεθόδους click away και click in shop, ενώ αναμένεται οι εκπτώσεις να είναι μεγαλύτερες από ποτέ, καθώς τα καταστήματα πασχίζουν όχι μόνον να σώσουν κάτι από τον χαμένο τζίρο, αλλά και να διαθέσουν εμπορεύματα, που κινδυνεύουν να μείνουν σε στοκ.

click away

Στα 3 δισεκατομμύρια οι απώλειες κάθε μήνα στην αγορά

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η υγεία παραμένει προτεραιότητα, ωστόσο πρέπει να κάνει κάτι για την οικονομική αιμορραγία της αγοράς.
Και αυτό, την ώρα που ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερα, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο για την απώλεια της εκπτωτικής περιόδου.

Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με click in shop  και πώς αυτό λειτουργεί

Η μέθοδος του click away λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη φορά της εφαρμογής της και το ίδιο ελπίζουν ειδικοί και κυβέρνηση πως θα γίνει και τώρα. Για κάποια καταστήματα ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ετσι, η μέθοδος του click in shop, δηλαδή των αγορών στο κατάστημα με ραντεβού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε τρεις περιπτώσεις:

  • Σε καταστήματα ένδυσης
  • Σε καταστήματα υπόδησης
  • Σε κοσμηματοπωλεία

Κατά πάσα πιθανότητα, ανοίγουν και τα κομμωτήρια

Το ίδιο μέτρο θα δουλέψει και σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία που αναμένεται να πάρουν κι αυτά το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα φυσικά, ακριβώς όπως λειτούργησαν και κατά την περίοδο των εορτών.

Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away, αλλά και την κάπως πιο άμεση μέθοδο του click in shop.

Η μέθοδος click in shop έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιταλία, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με την μέθοδο αυτή, στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία, ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα αφού πρώτα κλείσει ραντεβού και να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Προς άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα με ραντεβού και click away | ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ 106,9 FM

Πώς λειτουργεί το click away

Υπενθυμίζεται πως για να κάνει τις αγορές του, με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.

Σκέψεις να ανοίξουν τα καταστήματα σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο

Ένα σενάριο που «παίζει», είναι το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop σε περιοχές με πολύ χαμηλό φορτίο.

Είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε μία συνεδρίαση των ειδικών στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Εκεί συζητήθηκε το θέμα για το ενδεχόμενο αυτό, με μέλος της επιτροπής να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να κρατάμε δέσμιους καταστηματάρχες και να τους βυθίζουμε στην ανέχεια, συνολικά 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σε περιοχές που δεν έχουν κρούσματα».