Έρευνα Κάπα Research: «Ναι» στον εμβολιασμό, από το 43% των πολιτών - Το «προφίλ» των αρνητών

Ότι συναινεί να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δηλώνει το 43% των Ελλήνων, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου, ενώ «πιο επιφυλακτικό» δηλώνει το 27% των συμμετεχόντων και «αρνητικό» ένα σημαντικό ποσοστό, 27%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, περισσότερο θετικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό εμφανίζονται άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σε σχέση με τους λόγους που επικαλούνται όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, το 35% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές αρχές και το μηχανισμό του κράτους.

Όσον αφορά στα ποσοστά των Ελλήνων που επιθυμούν να εμβολιαστούν ανάλογα με το κόμμα που στηρίζουν, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 61% δηλώνουν θετικοί, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. που φτάνει το 67%.

Ποιο είναι όμως το «προφίλ» των αρνητών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εκείνοι που εμφανίζονται αρνητικοί, σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης (75%), οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αρνητικοί σε ποσοστό 28%, του ΚΚΕ σε 32% και του ΜέΡΑ25 σε 39%.

Το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί σε ένα από τα κέντρα που δημιουργεί το υπουργείο Υγείας, το 19% στον φαρμακοποιό του, ενώ ένα 17% στον οικογενειακό γιατρό.

«Θα ενημερώνουμε καθημερινά και με διαφάνεια τους συμπολίτες μας, με εντιμότητα και με τα καθαρά επιδημιολογικά και επιστημονικά στοιχεία, για ό,τι έχει να κάνει με την Covid-19, αλλά και με το εμβόλιο. Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Προβλήματα θα υπάρξουν. Είναι μία τεράστια υγειονομική επιχείρηση ο εμβολιασμός για την Covid-19.

Ο κόσμος θα έχει πλήρη γνώση, με βάση την εμβολιαστική εκστρατεία την οποία κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) σχετικά με τη διαφάνεια που θα υπάρχει σε όλα τα στάδια των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει καθιερώσει από την αρχή της θητείας του και εντατικοποιήσει στην πανδημία, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας με τον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, τον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Πουλά, τον υπεύθυνο Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ Γιώργο Νάνο, τη βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Μαρία Αθανασίου και την εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 Ελένη Σπετσιώτη, ενώ μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ενημέρωσαν για το επιστημονικό και το επιχειρησιακό σκέλος των εμβολιασμών.